ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

                           ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ  ΧΟΡΟΙ 


Η μαγεία της νησιωτικής Ελλάδας
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια της γέννησής του ήταν ο χορός. Μέσα από τουςπαραδοσιακούς, τοπικούς (ικαριώτικος, μπάλος κ.α)  και άλλους λαϊκούς - κοινωνικούς(χασάπικο κ.α.) που ακολουθούν     παρακάτω  γνωρίζουμε την ελληνική χορευτική παράδοση μας. Οι νεοελληνικοί χοροί διαιρούνται ουσιαστικά σε δυο κατηγορίες: στους «συρτούς», στους «πηδηκτούς» και στις παραλλαγές αυτών. Η ονομασία του κάθε χορού συνήθως σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής του (ο συρτός-καλαματιανός, οικαριώτικος, ο μακεδονικός κ.α). Οι Ελληνικοί χοροί παρουσιάζουν έτσι αξιοσημείωτη ποικιλία από παραλλαγές και επηρεάζονται μορφολογικά από τον τόπο καταγωγής τους. Είναι γνωστό ότι οι χοροί π.χ. της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν «βαρύ» ύφος και για αυτό αποκαλούνται συχνά και «λεβέντικοι», σε αντίθεση με αυτούς της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίοι είναι περισσότερο «ανάλαφροι» και λυρικοί.
                                                
                                                        ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟΣ (νησιώτικος)

       Ο  Ικαριώτικος χορός προέρχεται από την Ικαρία και είναι ιδιαίτερα γνωστός σε όλη την Ελλάδα.Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε χορεύονται 2 ικαριώτικοι χοροί:α) ο αυθεντικός που χορεύουν και οι Ικαριώτες στα παραδοσιακά τους πανηγύρια και β) το τραγούδι '',η αγάπη μου στην Ικαρία'', όπου δεν είναι ο παραδοσιακός ικαριώτικος, όπως πολύς κόσμος πιστεύει. 
Εκμάθηση βημάτων στο παρακάτω βίντεο: 
        Στην αρχή έχουμε το αργό κομμάτι του χορού  και μετά ακολουθεί το γρήγορο. Αρκετοί σήμερα τον χορεύουν ξεκινώντας με το αριστερό πόδι να διαγράφει  κυκλάκι. Όμως ο αυθεντικός ικαριώτικος δεν είναι έτσι,ο παλιός παραδοσιακός είναι με το πρώτο βήμα, το αριστερό δηλαδή πόδι, να λυγίζει επάνω σαν κλωτσιά και να σταυρώνει μετά πίσω, χωρίς να  διαγράφει κυκλάκι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου